|   Inscriere 

Asociatia Verde de Banat – Respirăm verde. Împădurim culoarul Bega

Suma
stransa
3,865RON
Target
proiect
23,940RON
Procentaj
din proiect
16.1%
Numar
donatii
49

După experiența de anul trecut, plantând cu voluntari puieți în apropierea izvoarelor râului Bega, anul acesta dorim să coborâm verdele mai aproape, acolo unde este și mai mare nevoie de el – tot în zona riverană a râului, în apropierea pistei de biciclete fără umbră. Acolo putem să aducem direct pe biciclete în 6 zile de weekend câte 100 de voluntari care să planteze 2500 de puieți pe zi în gropi gata pregătite pe terenul primariilor din zonă. 3 hectare plantate cu veselie susținută de ceaune și gustări atent pregătite și servite pentru a avea un impact minim mediului, dar un impact mare voluntarilor vor fi un exemplu de implicare civică și o oportunitate de voluntariat pentru întreaga familie.

DURATA: Septembrie-noiembrie 2021 (perioada de implementare)

CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?

Pe Facebook suntem Asociaţia Verde de Banat si Pedallez Timișoara (pedallez.ro)

Suntem un grup de îndrăgostiți de natură care vor să prezerve și să promoveze zona bazinului râului Bega, dar și alte obiective din județul Timiș, fiind interesați de agricultura ecologică, meșteșuguri țărănești și cultura locală, dar și de dezvoltarea traseelor turistice (inclusiv pentru montaniarzi și bicicliști). Vrem șă facem zona și produsele locale mai cunoscute, să ajutăm comunitatea locală să-și prezinte mai bine ofertele turistice și gastronomice și să dezvolte aceste oferte. Am debutat în octombrie 2019 aducând timișorenii să cunoască zona prin acțiuni de ecologizare sau vizitând satele izolate. Am început să facilităm accesul la Cascada Șopot și să promovăm cascada din imediata apropiere de tabăra de copii Poieni Strâmbu, inclusiv prin panouri cu informații.

În anul 2020 Asociaţia Verde de Banat a avut activitate bogată, în ciuda pandemiei. În aprilie am ecologizat Valea Begăi-Poieni. Începând din luna mai, am dus lunar sute de pachete oamenilor bătrâni, cu nevoi materiale din cca. 40 de sate din Ținutul Pădurenilor și Timiș (am fost in comunele Margina, Tomești, Pietroasa, Bătrâna, Cerbal, Lunca Cernii, Bunila, Pestisul Mic); În august-septembrie am amenajat cărarea către Cascada Sopot; În octombrie am organizat plantare de puiet, pin și molid, în zona Mânăstirii Romanesti. Acest an am fost susținuți de Fundația Comunitară Timișoara, Fundatia Alber, Decathlon, Asociația Ajungem Mari, Noua Acropola, iar la plantare de elevii liceului N. Lenau.

Pedallez se alătură acestui proiect, implicând comunitatea de bicicliști din Timișoara. Pedallez este o asociație nou înființată care militează pentru siguranța și confortul bicicliștilor timișoreni cu interes deosebit pentru strategia orașului și proiectele de infrastructură în ceea ce privește un oraș curat și sănătos, bazându-se pe următoarele valori: educarea și responsabilizarea comunității. Pedallez se implică în acțiuni de coagulare a comunității iubitoare de natură și responsabilă față de mediu pe două roți prin promovarea voluntariatului atât în zona urbană cât și periurbană.

 

 

 

 

 

 

 

DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?

Refacerea biodiversității și reducerea poluării (Un scop principal al pactului verde european)
TEHNIC: Refacerea perdelei forestiere din proximitatea Timișoarei ar reduce gradul pe poluare din oraș și din zona peri-urbană, oprind valul de praf, prevenind deșertificarea, protejând biodiversitatea locală prin crearea de areale noi. Noile zone împădurite cu specii autohtone (stejar, cer, frasin) vor transforma zone cu valoare economică redusă în resurse forestiere auto-regenerante.
PRACTIC: cu trei hectare nu se oprește schimbarea climei. Trebuie să începem un proces de responsabilizare a societății față de mediul înconjurător, iar acest proiect își propune să creeze experiențe de voluntariat la care familiile să poată participa ușor, astfel fiecare voluntar să-și asume mai ușor rolul pe care îl are în mediul înconjurător. Este un proiect în care rezultatele concrete (15 000 de puieți plantați) sunt un pretext de a discuta amprenta deciziilor fiecăruia pentru mediul înconjurător. Totodată, fiind perceput ca un proiect cu rezultate vizibile, este o oportunitate pentru mediul economic și autorizațiile publice să înceapă să contribuie la astfel de proiecte, prilej cu care s-ar educa în această tematică.

CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?

Pregătirea pe hârtie (martie-septembrie)
Se va discuta cu Primăriile pentru a definitiva loturile de pământ pe care se vor face plantările, urmând ca acestea să emită actele normative necesare legat, iar împreună cu specialiști de la Romsilva se vor stabilii detaliile tehnice pentru plantarea de puieți pe 3 hectare din apropierea râului Bega.

Pregătirea pe teren (săptămâna înainte de plantare)
Folosind un sfredel, voluntari ai asociației și personal din partea primăriei vor fora pământul pentru a executa găurile în care vor fi plantați pueții.

Pregătire pe Facebook și în afara lui (martie-septembrie)
Încă din timpul campaniei de participare la Timotion pentru susținerea proiectului se va face cunoscut că este nevoie de 600 de zile de voluntariat pentru plantare de puieți. În luna înaintea plantării, la evenimentele de bicicliști (masa critică, Verde pentru Biciclete) se va mediatiza call-ul de voluntari. În atelierele de reparații de biciclete și la magazinele de biciclete se va face campanie prin afișe pentru strângere de voluntari.

Plantarea (septembrie-octombrie)
3 weekenduri = 6 zile
O zi = jumătate de hectar. 2500 de puieți plantați vor fi plantați la distanțe potrivite de către 100 de voluntari care se vor menține la distanțe potrivite (în funcție de normele sanitare în vigoare). Voluntarii vor fixa puieții în găurile pregătite și vor fi susținuți prin un ceaun servit în materiale biodegradabile.

Întreținerea (următorii 5 ani)
Pentru a ajunge la maturitate zonele împădurite au nevoie de lucrări de întreținere, activități pe care prin voluntariat și resurse proprii și le asumă asociația Vedre de Banat.

 

 

 

 

 

 

 

CE REZULTATE PROMITEM?

3 hectare aflate la maxim un km de pista de biciclete de pe râul Bega
15000 de arbori plantați
6 experiențe, fiecare cu 100 de voluntari din Timiș (printre care și copii) îndemnați să vină pe pista de biciclete
Înmugurirea entuziasmului voluntarilor din Timişoara
voluntari din zonă se vor simți mai responsabili de zona în care trăiesc
experiențele de peste 5 ani: bicicliști vor putea face vara repaosuri la umbra copacilor plantați de ei
experiențele de peste 20 de ani: copii care vor participa la plantare vor putea revizita pădurea venind tot pe pista de biciclete cu copii lor
Capacitate sporită de acțiuni de împădurire (utilaje, sponsori, voluntari) a asociației Vedre de Banat
O dezvoltare a comunității de oameni interesați de Bega, de pedalat, de fapt de mediul înconjurător

CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?

Coroana (undeva sus): În 100 de ani, pădurile ajung la maturitate și devin zone cu mai mare potențial economic auto-regenerant și factor climatic stabilizant pentru alte sute de ani. Dar din fericire noi, ca societate putem să ajungem la maturitate mai repede.
Trunchiul (palpabil, dar se va vedea chiar și din satelit)– 3 hectare vor deveni împădurite, oferind pistei de biciclete de pe malul râului Bega zone cu umbră
Rădăcini (creștere în profunzime): aproximativ 300 de voluntari din Timiș se simt legați, investiți, stake-holderi ai râul Bega și al problemelor de mediu de mediu.

ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT

Primăriile (Uivar și altele) sprijină săpatul gropilor, asigura comunicarea cu școlile și informarea locuitorilor. Primariile pun la dispoziție loturile de teren pentru plantat

Romsilva asigura partea de consultanta tehnică pentru detaliile legate de plantare

Apele Romane vor oferi consultanta si va ajuta la diseminare (Aqua Stiri, panouri informative pe pistă)

CiviCultura 2021. Dileme Urbane (Asociația Culturală Diogene) va prezenta oportunitatea de voluntariat în acțiunea de plantare în una din discuțiile CityTalks despre spațiul public / mediul înconjurător și pe canalele social-media dedicate

OBIECTIVUL DE STRANGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION

1 10000 de puieti frasin si cer: 10000
2 5000 de puieti stejar: 7000
3 Vesela si tacamuri ecologica: 800
4 Materiale sanitare: 800
5 Saci, manusi: 150
6 Neprevazute: 1200
7 Cost operare și administrare Timotion 3990
Total: 20040 lei


Doneaza si tu!


Campionii
nostri

Numar
campioni
8

Adriana Petrescu , din echipa CiviCultura

Nu pot descrie în cuvinte senzația pe care o am când alerg. E un cumul de emoții și trăiri. Fara sa imi dau seama a devenit parte din mine. Voi alerga pentru proiectul Asociatiei Verde de Banat – Respirăm verde. Împădurim culoarul Bega. Proiectul ne da sansa sa facem bine, impreuna. Ne vedem la plantat!

Suma stransa: 0 lei


SUSTINE-L SI TU

Valentin Muresan , din echipa Alergotura

Am inteles cat de important este sa ai oxigen.

Sper sa raman pentru totdeauna un campion al oxigenului verde dat de o natura curata in Banat.

Cu Verde de Banat!

Suma stransa: 600 lei


SUSTINE-L SI TU

Cristian Vancea , din echipa Alergotura

Sustine Asociatia Verde de Banat, ajuta la impaduriri , sprijina o zana faina din judetul nostru, sutine o initiativa locala.

Suma stransa: 350 lei


SUSTINE-L SI TU

Alessandro Pilotti , din echipa Cloudbase Solutions

I'm a big fan of Timotion and all the work that the Alergotura team is doing for our local community. Shame on me, this is the first time that I participate, hopefully just the first of many to come!

Suma stransa: 250 lei


SUSTINE-L SI TU

Ionel Marginean , din echipa CiviCultura

Poate că am atins un target, dar cred că putem mai mult :)
Chiar sper ca acest proiect să adune oameni fain împreună care să înverzească cât mai mult suflete și pete de pământ! Este o oportunitate excelentă de voluntariat și de educație privind impactul nostru asupra mediului.
Mai multe detalii despre proiect găsiți aici https://www.timotion.ro/proiecte-2021/asociatia-verde-de-banat-respiram-verde-impadurim-culoarul-bega/

Suma stransa: 2,000 lei


SUSTINE-L SI TU

Radu Calomfirescu , din echipa Asociatia Pescarilor Sportivi Bega Poieni

Anul acesta sunt campion Timotion pentru "Verde de Banat: Verde, viață, viitor - BEGA la izvoare"

Suma stransa: 0 lei


SUSTINE-L SI TU

Daniel Silaghe

Pasionat de sporturile de iarna, am observat in ultimii ani transformarea prin care trece clima, incalzirea globala ne afecteaza si ne va afecta mai tare de la an, la an. Impactul omului asupra acestor schimbari climatice este vital, de aceea consider ca orice actiune care poate reduce nivelul de poluare este de laudat. Sustin proiectul de impadurire.

Suma stransa: 430 lei


SUSTINE-L SI TU

Cristescu Calin

Copacii sunt plamanii planetei. Haideti sa ajutam si sa avem grija de ei. Sunt plamanii nostri.

Suma stransa: 0 lei


SUSTINE-L SI TU

Donatii directe

Prisacariu Raul 25 RON Salut! 
Andreea Lupescu 50 RON Baftă! 
Anonim 40 RON Succes! 
Previous Next